Razmisljanja

“Gospodar Eruvala”

Dvor na Cetinju krase reprezentativni portreti. To su Licnosti okicene lentama, medaljama, carskim epoletama, dijademama i brosevima.

Pitam se danas?

Sto od toga prepoznajem na Bozidarevom imaginarnom Gospodaru Eruvala: to je monumentalni postament-tron, izrastao iz plodne livade stopljen u boje jesenjeg sutona, to su zlantne carske epolete na filigranski islikanom oklopu, to je treperava zlatna lepeza poput dijademe ali Gospodara nema. Ostao je samo njegov oklop u baroknom osvjetljenju, zuto zelene boje koja se lagano gasi u braon zelene tonove monumentalnog prijestolja. Iz krutog ovratnika odezde Gospodara izrasta jedan tanki, treperavi baldahin – jer je to samo za gospodara.

Imaginarni Gospodar Eruvala je Bozidarev vjeciti Gospodar livada i brezuljaka podno Lovcena.

Ulje na platnu, Gospodar Eruvala, slika iz 1963 je uvod u seriju slika na kojima ce paleta boja postajati sve svjetlija, bogatija a postepeno ce nestati reljefni detalji. Filigran ce postati plosan, kao da je otisnut, presovan. Pred nasim ocima nastaju slike kao herbarij amorfnih masa.

Cuvar plodnih livada” je portret – citava figura.

Glava ogromnog kukca pretvorena u ogromni barokni dzepni sat sa bezbroj kazaljki zlatno oranz tonova. Vrijeme nije bitno jer je on vjecan. U pozadini cisto nebo u beskrajnoj paleti tirkizno plave boje sa bijelim pamucnim oblacima koji su se nisko spustili na sljuncanu livadu. Poput najfinije mreze krila velikog baroknog kukca propustaju jutarnju svjetlost.

Ogromni kukac miruje – pozira za portret. Gleda u slikara. Fiksira ga.

To su mirisi Vladicine baste, to su boje livada podno Lovcena, sanjano na Kampo Kastelu.

Kukac je odletio daleko na svoju prvu izlozbu, Galerie Veinelt, i tko zna gdje je sada?!

Razmisjanja, text Vesna Duric

Published by bozidardjuricslikar/zadar/art/photography

My father, an artist, born on 17 of April of 1930 in Cetinje. The last day of his life was in Zadar on August 21, 2011.

Leave a comment